הרצאות
הרצאות מאת ד”ר רחל גץ סלומון
חצאיות או לא להיות – על אופנה וזהות
החצאית היא הבגד הראשון שנוצר בעולם (!), ולאורך כל שנות קיומה היא הייתה אובייקט ממוגדר: בעבר גברים התהדרו בחצאיות, ונשים דווקא התרחקו מהן. כיצד התהפכו הדברים עד כדי כך שהחצאית הפכה לשחקנית ראשית במלחמת המינים? איך זה יכול להיות שמצד אחד נתפשת החצאית כבגד מוסרי, צנוע ומכובד, ומן הצד השני היא נחשבת לבגד סקסי, פרוץ ומסוכן? האם היא משחררת או כולאת את הגוף ולמה היא אובייקט הלבוש הכי פחות נמכר בישראל?
24.12.23 – רעננה
שחור IS More
איך הפך השחור לברירת המחדל של הלבוש המערבי, מסמן ומסמל מהפכות? למה זה עניין צרפתי מאוד, והאם באמת השחור מרזה אותנו?
15.1.24 – מרכז תאו הרצליה
גברים מנגה
אם נחזור כמה מאות שנים אחורה, נגלה שהאופנה הייתה במגרש של הגברים: גברים הקפידו ללבוש בגדים גדולים, נפוחים וצבעוניים, להתאפר ואפילו לחבוש פאות. איך נזנחה האופנה הגברית לאורך ההיסטוריה? ואיך הפך הגבר מגנדרן מוגזם למאצ’ו מחוספס שהמראה שלו לא נמצא בראש מעייניו, ומה קורה עם הגברים של היום?
21.1.24 – רעננה
אופנה בישראל
בשבעים וקצת שנות מדינה הספיקו להתהוות בישראל דגמים שונים של סגנון. שניים עיקריים בהם מהווים את התשתית לאופנה הישראלית. אך האם יש חיה כזאת – אופנה ישראלית – או שאנחנו רק מתרגמים מגמות וטרנדים שמגיעים מפריז, ניו יורק ומילאנו? נבחן את הניסיונות המרגשים והמעניינים שנעשו פה ליצירת סגנון ישראלי, ונחשוב מי מנסח אותו ומי מתנגד אליו, ואיך כל זה קשור לצבא, לתל אביב ולפריפריה.
11.2.24 – רעננה – לרכישה לחצו כאן
10.4.24 – ראשון לציון – לרכישה לחצו כאן
סינדרום סינדרלה – על האובססיה לנעליים
קצוות הגוף עניינו את האדם עוד משחר היותו, אך כפות הרגליים הפכו לעניין רציני עם ההזדקפות האבולוציונית שלנו. אולי אלה כמה מן הסיבות שבגללן הנעל היא חפץ מעורר, שעומד במרכזן של אגדות עם, יצירות אמנות וספרות, וגם חלק חשוב ועיקרי בחיינו. איך הפכו הנעליים מאובייקט פרקטי לאייקון תרבותי, מצורך בסיסי לסמל אופנתי? איך נעלי הסניקרס קשורות למכת גנבות בניו יורק, למה עקבים זו המצאה גברית ואיך סדרת הטלוויזיה “סקס והעיר הגדולה” גרמה לנו לספור זוגות נעליים במקום כבשים לפני השינה?
3.3.24 – רעננה
דוסישיק - על אופנה ודת
דת ואופנה הן לכאורה הפכים גמורים: האופנה מבוססת על שינוי, על קצב גבוה ועל חומריות, ואילו הדת דוגלת בשימור, בצניעות הגוף ובנשגב. אבל האמת היא שהדת והאופנה כרוכות אחת בשנייה, מעוררות אחת את השנייה ומעידות זו על זו. הדת מהווה השראה עבור מעצבים ומעצבות משך מאות שנים, וביד אמן הם שואבים ממנה אפשרויות חדשות להתבוננות בגוף האנושי ובבגדים. איזה אפקט יש לדת על אופנה, והאם האופנה משפיעה גם היא בתורה על הדת? כיצד חדירתו של האיסלאם לאירופה משפיעה על קולקציות של בתי האופנה הגדולים, ואיך קרה שז’אן פול גוטייה סלסל פאות וקשר ציציות על מסלול התצוגה?
31.3.24 – רעננה – לרכישה לחצו כאן
22.5.24 – ראשון לציון – לרכישה לחצו כאן
יתר על המידה
אנחנו כבר יודעים שהמודל הרצוי לגוף האנושי משתנה מתקופה לתקופה, ואיתו גם צורת ואופי הלבוש. מתי התחילו בני אדם למדוד את הגוף בצורה אובססיבית ומה בין טבלת המידות החד גונית לבין ממדי הגוף הסובייקטיביים שלנו. האם המידות הן אכן אובייקטיביות, ומהי “הפוליטיקה של הגוף”? איך כל זה קשור למהפכה התעשייתית, ולטכנולוגיה המתפתחת של הצילום, ולמה שווה להתעלם מהטיקט הקטנטן שמגדיר את המידה ואולי גם להפסיק לפחד ממנו.
14.4.24 – רעננה
מרוקו - על אופנה ותשוקה
משך מאות שנים הייתה מרוקו למרחב של השראה עבור אמנים, יוצרים ומעצבים רבים במערב שהגיעו אליה והיא שינתה את חייהם ואת עבודתם. מה סוד הקסם שלה ואיך ארץ אחת בצפון אפריקה השפיעה על האמנות המערבית, על צבעים וצורות, וגם על הדרך בה כל אחת ואחד מאיתנו לבושים היום?
2.6.24 – רעננה – לרכישה לחצו כאן
17.7.24 – ראשון לציון – לרכישה לחצו כאן
אופנה מכוערת
לאורך ההיסטוריה האנושית תהו רבים וגדולים על היופי- חיפשו הגדרה שלו וניסו לתפוש ולתאר אותו בדרכים שונות. לעומת היופי, נתפס הכיעור כברור מאליו, כמה שאינו צריך הגדרה. החל משנות התשעים של המאה הקודמת מגיע הכיעור אל מרכז הבמה התרבותית והופך את סדרי הטעם הטוב. איך משתמשים בתי האופנה הגדולים בכיעור, ולמה כבר אי אפשר לדבר על יופי בלי לדבר על הפגם – האם המכוער הוא היפה החדש?
16.6.24 – רעננה
כחול לבנים – ורוד לבנות
מאיפה הגיע השיוך המגדרי לצבעים, ולמה דווקא כחול לגבר וורוד לאישה? איך זה קשור לחיתולים ולכסף, ולציידים הלקטים שהיינו פעם מזמן?